De stad Geraardsbergen is – vooral in de wielrennerswereld – berucht omwille van de steile en hobbelige helling van de Oudenberg of de Muur van Geraardsbergen. De stad ligt in de Denderstreek, op de grens van Wallonië en staat ook bekend om zijn Manneken Pis en zijn “Giesbaargse” mattentaarten.
VIST GERAARDSBERGEN
(1) Plan je bezoek
Neem eerst een kijkje op de website van Visit Geraardsbergen, de officiële toeristische dienst van de stad Geraardsbergen.
(2) start je bezoek aan het infokantoor van visit geraardsbergen
– Locatie: Markt z/n, Geraardsbergen
– Openingsuren: Elke dag van 10u00 tot 17u00
– Contact: (+32) 054 43 72 89 of toerisme@geraardsbergen.be
(3) Extra praktische informatie
– De Groepsbrochure biedt een ruim toeristisch aanbod.
– Hoe bereik je Geraardsbergen?
(4) jaarlijkse evenementen
– Krakelingen en Tonnekensbrand
Wanneer? Eind februari
Een historisch evenement op de top van de Oudenberg. Tijdens de Krakelingen drinken de deken, de burgemeester, de schepenen en de gemeenteraadsleden uit een 400 jaar oude zilveren beker een slok wijn. In de beker zitten ook levende visjes. Daarna gaat de krakelingenworp van start. Eén krakeling (broodje) bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling: een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier. ’s Avonds is er de Tonnekensbrand. Volksdansers en vuurspuwers zorgen voor de sfeer. Het vuur van de brandende fakkels verjagen de winter en verwelkomen de nakende lente. Na de ceremonie worden de brandende fakkels aan de toeschouwers uitgedeeld, die het vuur naar de Markt brengen.
© Claudia Van den Houte
De Krakelingenworp
MIJN FAVORIETE PLEKJES
1- Lathee
Een hypermoderne koffiezaak waar je kan genieten van diverse thees, koffies en ontbijtformules.
Waar? Karmelietenstraat 2
RESERVEREN
2- Les Folies de Sofie
Een boetiek met een hart voor Belgische merken en selfmade juwelen.
Waar? Grotestraat 49
WEBSITE
TO DO LIST
1) Bezoek het oudste Manneken Pis van België
De Manneken Pis van Brussel dateert van 1619, maar de Manneken Pis van Geraardsbergen zag het levenslicht reeds in 1459.
Tip: Ga eens langs het Manneken Pis Museum op de Markt.
Waar? Markt 51
2) VERORBER Een traditionele Mattentaart (of twee)
Olavs Mattentaartenhuis verkoopt al 35 jaar échte Giesbaargse Mattentaarten.
Waar? Brugstraat 1-3
3) Beklim De MUUR van geraardsbergen
Hoe? Met de fiets, te voet of met de auto.
Oudeberg of De Muur
4) proef De Lokale biertje
Tip: Drink een Muurken in Taverne ’t Hemelryck op de Oudeberg (de Muur).
Muurken Blond (7%)
Ghulden Cop (6%) een suikervrij blond bier
5) de gavers
De Gavers is een groen recreatiedomein langs de Dender. Het natuurdomein ligt rond een waterplas van 20 hectare groot. Je kan er zwemmen, sporten, ontspannen, eten, drinken en overnachten.
Foto: Agentschap voor Natuur en Bos
WIST JE DAT?
De bewoners van “Giesbaargen” verschillende spotnamen hebben?
In de vroege Middeleeuwen sprak men over de “Huidevetters“, omdat er in die periode heel wat leertooiers wekelijks op de markt stonden. Deze beroepsgilde had dus een zeer belangrijke economische functie in de stad. Achteraf werd Sint-Bartholomeus, de patroon van de huidevetters, de beschermheilige van Geraardsbergen.
Geraardsbergen bestaat voornamelijk uit twee grote bergen: de Bosberg en de Oudeberg (beter bekend als “de Muur”). Daarom kregen de Geraardsbergenaars sedert eeuwen ook de bijnaam de “Bergklimmers” van “hunne naburen die in de vlakte huizen”.
En sinds de jaren ’50 wordt regelmatig de bijnaam Tusjkiesj in de volksmond genomen. In het Giesbaargs dialect wordt vaak het bijwoord “tusj” gebruikt, waarmee zowel naar het verleden (= toen) als naar de toekomst (= dan) kan verwezen worden.
Er niet alleen in Brussel een Manneken Pis staat?
Van links naar rechts: Manneken Pis van Gent, Geraardsbergen en Brussel
Waar kan je ze terugvinden? 1) Kraanlei 17 – Gent, 2) Markt 51 – Geraardsbergen, 3) Stoofstraat – Brussel
De twist tussen Geraardsbergen en Brussel
Welke stad is in het bezit van de échte Manneken Pis? De traditie van Manneken Pis bestaat al langer in Brussel, maar het beeldje in Geraardsbergen is het oudste. De onstaansgeschiedenis van Manneken Pis van Geraardsbergen start in 1452. De Gentenaars vielen Geraardsbergen binnen en plunderden de stad, waaronder een gouden leeuw, die dienst deed als fonteinspuiter op de Markt. In 1459 werd de gestolen leeuw vervangen door een naakt plassend mannetje in koper, gemaakt door de Brusselse geelgieter Reinier I van Tienen.
Toch is Manneken Pis van Brussel het bekendste. Het werd in 1619 gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oudere, is uitgegroeid tot één van de beroemdste monumenten van België en het is de mascotte van de stad Brussel.
In beide gevallen zijn de originele beelden elders ondergebracht. Het Brusselse beeldje is terug te vinden in het Broodhuis op de Grote Markt. Het originele Geraardsbergse beeldje in het streekbezoekerscentrum, de Permanensje.
Behalve het Manneken Pis van Geraardsbergen, Brussel en Gent zijn er ook in Westmeerbeek, Broksele, Japan (Tokio, Odawara en Nagoya) en Denemarken (Bogenese).