De blikvanger van Sint-Niklaas is de Grote Markt, die bekend staat als het grootste marktplein van België. Tijdens de jaarlijkse Vredefeesten is de markt een indrukwekkend en kleurijk schouwspel van tientallen verschillende luchtballonnen. De stad ligt in het Waasland en de naam Sint-Niklaas is afgeleid van Nicolaas van Myra (Sint-Nicolaas), de patroonheilige van de stad.
VISIT SINT-NIKLAAS
(1) PLAN JE BEZOEK
Neem eerst een kijkje op de website Ontdek Sint-Niklaas.
(2) START JE BEZOEK AAN HET INFOKANTOOR TOErisme
– Locatie: Grote Markt 45, Sint-Niklaas
– Openingsuren
– Contact: (+32) 03 778 35 00 of toerisme@sint-niklaas.be
(3) EXTRA PRAKTISCHE INFORMATIE
Wandelroute Elisabethwijk
Een sociale, literaire en architecturale wandeling met citaten uit het literaire oeuvre van Tom Lanoye, geboren in de Elisabethwijk, en foto’s verzameld door buurtbewoners en het Stadsarchief.
(4) Jaarlijkse evenementen
Vredefeesten
Wat? Een ballonfestival
Wanneer? Het 1ste weekend van september
Stad van de Sint
Wat? De stad wordt gepromoot als uitvalsbasis voor Sinterklaas.
Wanneer? Van eind november tot begin december
TO DO LIST
1) nestel je op de schoot van Sint-Nicolaas
Het iconische Sint-Nicolaasbeeld aan de voet van het stadhuis is het bekendste kunstwerk van Sint-Niklaas. De mijter, rode mantel en staf zijn herkenbare attributen van de grote kindervriend, Sinterklaas. Het keramieken beeld is 4,5 meter hoog en werd in 1997 gerealiseerd door kunstenaar Achiel Pauwels.
Waar? Grote Markt
Rapen in de hand en een raap op de mijter van Sint-Nicolaas. Waarom? Omdat de raap het symbool is van de stad (zie: Wist je dat?).
2) strek de beentjes tijdens de HIStorische art deco wandeling
De historische Art deco wandeling gidst je langs alle bezienswaardigheden in het centrum van Sint-Niklaas. Op de route liggen mooie Art deco gebouwen, groene plekjes, leuke musea en de gezellige winkelstraat, de “Stationsstraat”. De wandelroute is 4,7 km en start op de Grote Markt voor het stadhuis. Je kan de wandelroute verkrijgen bij Toerisme Sint-Niklaas voor €1 (Grote Markt 45).
3) verken sint-niklaas met de oh-gids
De Oh-gids is vergelijkbaar met een time-to-momo-boekje (100%). De gids speelt in op de verrassende veelzijdigheid van Sint-Niklaas. “Oh” verwijst naar het bekende Sinterklaasliedje “Oh kom maar eens kijken” en op die ontdekking en beleving zetten de winkeliers, horeca en cultuurhuizen ook in. Ze nodigen u uit voor meer: “Oh, kom maar eens genieten, proeven, beleven en winkelen!”. In de Oh-gids staan zes themaroutes uitgestippeld: Zoetbek, Vintage, De decorateur in jezelf, Op (jouw) maat, M’as tu vu en Tot de verbeelding. Zelf volgde ik de M’as tu vu-route en ontdekte enkele toffe adresjes.
4) proef de lokale biertjes
In Sint-Niklaas zijn 3 brouwerijen actief: brouwerij Domum Ignis in Sinaai, brouwerij Boelens in Belsele en brouwerij ’t Paenhuys in Nieuwkerken.
Tip: In de Cipierskelder (Grote Markt 45) kan je een Bieken en/of een Waaslander bestellen.
Bieken is een Belgisch goudkleurig bier, type tripel, met een alcolholpercentage van 8,5%. Het wordt gebrouwen sinds 1993 . “Bieken” is dialect voor bij. Op het etiket staat een meisje afgebeeld in een gestreept bijenpak, omdat het bier ook honing bevat. Waaslander is een Belgisch blond witbier met een alcoholpercentage van 6%. Het werd gelanceerd in 2005 ter gelegenheid van 50 jaar Toerisme Waasland. Beide biertjes worden gebrouwen in Brouwerij Boelens.
5) Geniet van een 4-uurtje bij Crèmerie François
Het ambachtelijk ijs wordt nog steeds volgens het oorspronkelijke recept van meneer François uit 1928 gedraaid. De rauwe melk wordt rechtstreeks geleverd door een lokale boerderij uit Sint-Niklaas, de Cleeterboshoeve. Zo is de melk niet “overbehandeld” en blijven alle natuurlijke smaken behouden. Crèmerie François is één van de weinige crèmeries in België die een vergunning heeft om verse melk in eigen huis te pasteuriseren.
© Crèmerie François
Waar? Ankerstraat 34
MIJN FAVORIETE PLEKJES
1- Perron 47
Een lifestyle store met interieur artikelen, woonaccessoires, keukengerei, gadgets, planten, boeken, kunst van o.a. Kamagurka en Hannes D’Haese, enzovoort. Moeilijk om niks te kopen (!)
Waar? Stationstraat 47
WEBSHOP
Tijdens mijn bezoek liet ik me verleiden door deze deurmat van Kamagurka.
2 – Soep & Zoet
“Zin in zalig gezond of zondig zoet? Een gezellig kletsmoment in een ongedwongen sfeer?” In Soep & Zoet kan je de hele dag lang ontbijten, brunchen en lunchen. De kaart biedt een kleurijk gevarieerd aanbod met veel aandacht voor seizoensproducten uit de eigen streek, het Waasland. Bij Soep & Zoet geniet je van kraakverse, huisbereide eenvoud met een eigen twist. Tip: bagel Florentine, nachobowl en carpaccio van watermeloen
Waar? Stationstraat 16
RESERVEREN
3 – Marcel
“Of je nu zin hebt in een klein ontbijt een snelle lunch, gewoon één pintje of een shot espresso, zolang het je smaakt, It’s all good!” Een rustig groen plein (rondpunt), een gezellig terras in hout, een warm interieur, een kaasplank of prosciuttoham en een rosétje of twee. De perfecte apéro!
© Marcel
Waar? Regentieplein 1
RESERVEREN
4 – King George Café
Het King George Café is een inspirerende plek voor een meeting, een snelle lunch of een afterwork met collega’s en/of vrienden. Je kan er de hele dag terecht voor koffie en taart. ’s Middags zijn er salades, gourmet broodjes en soepen. En na het werk kan je er genieten van fijne muziek en een apéro. Het café is enkel open op weekdagen.
© King George
Waar? Driekoningenstraat 48
5 – Den Dorsvlegel
Zin in een stukje dry aged vlees? Op de uitgebreide vleeskaart prijken een 16-tal verschillende soorten rund. Al het rundvlees wordt 6 weken gerijpt en je kan kiezen uit een Rib Eye (1 persoon) of een Côte a l’os (2 personen). Wie liever een stukje vis heeft, kan kiezen uit gegrilde gambas, zeetong, kreeft of king krab.
© Den Dorsvlegel
Waar? Heikhoekstraat 155
RESERVEREN
6 – Restaurant Grenoble
Een vegetarisch restaurant met dagelijks slechts één gerecht op de kaart: de dagschotel. Elke ochtend gaan de eigenaars Luc en Renata naar de vroegmarkt en op basis van het aanbod beslissen ze welk gerecht ze zullen maken. Mensen met plezier meer groenten laten eten, dat is hun ambitie. Restaurant Grenoble werd opgenomen in de groene Gault&Millau. Tip: de huisaperitief op basis van selder.
Waar? Kokkelbeekstraat 34
RESERVEREN
WIST JE DAT?
Keizer karel een hekel had aan gierigaards?
Op zekere dag (in de 16de eeuw) kwam Keizer Karel naar Sint-Niklaas waar hij met veel eerbewijzen ontvangen werd. Toen de stoet op de markt kwam, drong er een boer door het volk. Hij droeg een reusachtige raap, die hij de keizer aanbood. De keizer aanvaardde de raap met veel vriendschap en wilde de boer een beloning geven, maar die wilde niets aannemen. Toen vroeg de keizer of hij kinderen had. “Ja, Sire”, was het antwoord, “ik heb een enige dochter”. “Nu dan”, sprak de vorst, “dit is voor haar bruidschat” en hij reikte de boer een welgevulde beurs over.
Weinige tijd nadien werd de keizer in Antwerpen ontvangen. Een rijke koopman, die kennis gekregen had van wat er in Sint-Niklaas was gebeurd, dacht bij zichzelf: als de keizer zoveel geld geeft voor een raap, wat zal hij dan niet geven voor een paard? Ik ga er hem één aanbieden! Zo gezegd, zo gedaan. De gierigaard bracht de keizer een mooi jong paard, maar Keizer Karel die het inzicht van de hebzuchtige koopman doorgrondde, nam de raap van de Sint-Niklase boer en gaf ze aan de vrek als beloning. Zo werd de schraapzucht gestraft. Bron: Henk Deconinck
Wapenschild Sint-Niklaas
Vlag Sint-Niklaas
Sedert die tijd is de raap het symbool van de stad, staat er een raap afgebeeld in het wapenschild, op de vlag van Sint-Niklaas en worden de Sint-Niklazenaars in de volksmond “Rapenbraders” genoemd.
Sint-niklaas jaarlijks een ballonfestival organiseert?
Jaarlijks, tijdens het 1ste weekend van september, vindt op de Grote Markt het ballonfestival, de “Vredefeesten“, plaats. Drie dagen lang stijgen tientallen warmteluchtballons en gasballons op in het hart van de stad. De ballontraditie gaat terug tot 1948, want de eerste manifestatie werd gekoppeld aan de herdenking en de bevrijding van de stad op het einde van WOII. De ballonnen, in alle vormen en kleuren, komen tegenwoordig van over de hele wereld.
© A life of ballooning
Het marktplein van sint-Niklaas 3,19 Hectare is?
De goede band tussen de graven van Vlaanderen en de Sint-Nicolaasparochie werd in 1248 bezegeld door een schenking van zes hectare grond. Margaretha II van Vlaanderen stond het terrein af op voorwaarde dat het voor altijd onverdeeld en onbebouwd zou blijven en het dienst zou doen “ad communem usum omnium” (voor het algemeen welzijn).
Toch zijn er drie inbreuken gemaakt op deze belofte:
1) In 1624 werd een stukje van het plein verkocht om kerkschulden te dekken.
2) In 1772 werd een stuk van het kerkhof vercijnsd.
3) In 1841 werd het nieuw stadhuis van Sint-Niklaas en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand-der-Christenenkerk op het marktplein gebouwd.
SINTerklaas niet uit spanje, maar uit turkije komt?
Sint-Nicolaas is de patroonheilige van Sint-Niklaas. Begin 13de eeuw werd voor hem een parochie opgericht en een bijhorende kerk gebouwd, de Sint-Nicolaaskerk.
Sint-Nicolaas, afgeleid van de naam Nicolaas van Myra en bijgenaamd “de wonderdoener“, is waarschijnlijk geboren omstreeks 280 en overleden op 6 december 342 of 352 in Lycië (exacte geboorte- en sterftejaar onbekend). Hij was in het begin van de 4de eeuw bisschop te Myra, de toenmalige hoofdstad van Lycië, een gebied langs de zuidkust van het huidige Turkije.
Aan Sint-Nicolaas werden al vanaf de geboorte wonderen toegewezen. Zo kon hij direct na de geboorte rechtop staan, de handen ten hemel geheven, alsof hij God dankte voor het mirakel van zijn geboorte.
In Oost-Europa is Nicolaas van Myra tot op heden een belangrijke heilige, in West-Europa werd hij na de 12de eeuw een onderdeel van folklore rondom Sint-Nicolaasdag. Bij ons, in België, zijn elementen van het Sinterklaasfeest op hem gebaseerd.