De stad Diest behoort tot de Unie van de Oranjesteden. In de late middeleeuwen kregen de inwoners, de Diestenaars, de weinig fatsoenlijke bijnaam “Mosterdschijters”. De historische parel van Diest is het Begijnhof, een stukje beschermd UNESCO-werelderfgoed.
VISIT DIEST
Plan je bezoek aan Diest via de gebruiksvriendelijke website van Toerisme Diest.
Infokantoor Toerisme Diest
– Locatie: Koning Albertstraat 16a, Diest
– Openingsuren
– Contact: (+32) 013 35 32 74 of toerisme@diest.be
– Stadplan Diest
– Parkeerplan Diest
Tip 1: Groepsuitstappenbrochure Diest
Tip 2: De gratis toeristische app (“Diest, mijn stad“) met een interactieve kaart, info over de bezienswaardigheden, evenementen, restaurants, hotels en B&B’s.
Tip 3: Je kan alle toeristische brochures van de stad Diest online bestellen.
MY FAVORITE SPOTS
1 – Müller
“Een schatkist vol kleurrijke en betaalbare mode“. Alles wat je nodig hebt voor een perfecte nieuwe outfit vind je bij Müller. Ook mijn favoriete modemerken maken deel uit van de collectie, zoals: Compania Fantastica, Essentiel, Fabienne Chapot, French Connection, Object, Rains, Samsoe & Samsoe, Scotch & Soda en Selected Femme.
© Müller
Waar? Koning Albertstraat 61
WEBSITE
2 – SISU
Een multibrand boetiek met eigenzinnige kledingstuks en accessoires.
© SISU
Waar? Felix Moonsstraat 15
WEBSITE
3 – Polkadots
“De fijnste kadootjes voor iedereen en jezelf“. Een Family Concept Store waar je kan snuisteren tussen de vele gadgets en hebbedingen.
© Polkadots
Waar? Koning Albertstraat 7
WEBSITE
4 – Wannes Raps
Genereuze Belgische keuken in een gemoedelijk decor.
© Wannes Raps
Waar? Schaffensestraat 17
RESERVEREN
5 – Immigrand
Mediterrane keuken in een modern jasje. Tip: Köfte (Turkse hamburger) met verse frietjes.
© Immigrand
Waar? Commissaris Neyskenslaan 5
RESERVEREN
TO DO LIST
1) start de dag met een koffie van Stroobants
In 1933 richtte Paul Stroobants een koffiebranderij op in Diest. De passie voor koffie was al vroeger in de familie aanwezig, want de ouders van Stroobants hadden reeds in 1902 een delicatessenzaak waar zij hun eigen koffiemerk verkochten. Sinds het overlijden van Stroobants, wordt de zaak verdergezet door zijn zoon Marc Stroobants.
Je kan de koffie in de branderij zelf kopen (Oude Tramweg 1) of in het koffiehuis “Het Dambord“. De koffiebar opende in 2015 de deuren en laat de klanten kennismaken met de vele verschillende manieren van koffiezetten en de verscheidenheid aan koffiesmaken.
Het Dambord
Waar? Ketelstraat 30
2) ga op historische ronde met de Nachtwachter
De nachtwachter vertelt samen met zijn vrouw “Netteke” over het dagelijkse leven in het Diest van de 19de eeuw. In die tijd moest de nachtwachter elke avond op ronde om de straatlampen aan te steken. Tijdens de historische wandeling word je verrast door sprankelende verhalen en pittige anekdotes.
De wandeling duurt twee uur en kost €3 per persoon. Reserveren kan via de website van Toerisme Diest.
3) Bewonder de militaire architectuur van diest
Kort na de onafhankelijkheid van België (1830) speelde Diest een belangrijke rol in de verdediging van ons koninkrijk. Diest werd een vestigingsstad met een stadsomwalling, stadspoorten en grachten aan de Noordkant. Een citadel en een voorliggend fort (Fort Leopold) aan de Zuidkant. De verdedigingsgordel is tot op de dag van vandaag goed bewaard gebleven en voor iedereen toegankelijk.
De Schaffense Poort
Je kan de wandelroute “Schildwacht aan de Demer” (5,5 km) verkrijgen bij Toerisme Diest.
4) proef de LOKALE BIERTJES
Diest heeft een rijk bierverleden. Eind 19de eeuw telde Diest een twintigtal actieve brouwerijen. Vandaag is dat er nog maar één: Brouwerij Loterbol.
Loterbol (6%) van ’t vat
Bitter blond bier met banaan aroma
Gildenbier wordt gebrouwen volgens de eeuwenoude traditie van de Diestste Gilde (zie: Wist je dat?), maar wordt niet in Diest zelf gebrouwen. Het wordt gebrouwen in Brouwerij Haacht in de gemeente Boortmeerbeek.
Gildenbier (7%)
Een donker speciaalbier, lekker bij chocoladedesserten.
5) waag “een plonsje” in De halve maan
Het provinciedomein Halve Maan biedt op en top ontspanning. Er is een openluchtzwembad met zandstrand, een waterspeeltuin voor de allerkleinsten, een minigolf, een roeivijver met kajaks en waterfietsen, een fietsenverhuur, een hoogteparcour, een kinderboerderij, … Je kan er ook overnachten in trekkershutten of op het kampeerautoterrein.
© Provincie Vlaams-Brbant
WIST JE DAT?
Diest een Oranjestad is?
De Unie van Oranjesteden is een vriendschapsverdrag tussen verschillende steden die een nauwe band hebben met het Nederlands koningshuis. Er zijn vier Oranjesteden: Breda (Nederland), Diest (België), Dillenburg (Duitsland) en Orange (Frankrijk). Koning Willem-Alexander van Nederland draagt vandaag nog altijd de adelijke titel “Baron van Diest“.
Koning Willem-Alexander van Nederland
© RVD – Freek van den Bergh
Hoe komt dat?
Een reeks huwelijken en erfenissen zorgden ervoor dat Diest tot 1795 onder het beheer kwam van het adelijke Nederlandse huis Oranje-Nassau. De oudste zoon van Willem van Oranje – Filips Willem of Prins van Oranje – werd in 1602 de heer van Diest. Filips Willem woonde niet in Diest, maar liet zich in de stad vertegenwoordigen door een plaatsvervangend bestuurder.
In 1618 overleed de Prins van Oranje in Brussel. Hij werd begraven in Diest, in de grafkelder onder het hoogkoor van de Sint-Sulpitiuskerk. Waarom? In zijn testament stond dat hij begraven wilde worden in de Oranjestad het dichtst bij de plaats van zijn overlijden.
Portret Filips Willem
© Mauritshuis, Den Haag
Wil je meer weten over Prins Willem? Doe dan de rondleiding “In de voetsporen van de prins” in De Hofstadt, het stadsmuseum van Diest.
Diestenaars “mosterdschijters” zijn?
De vieringstoren of de beiaardtoren op de Sint-Sulpitiuskerk wordt sinds de 16de eeuw de “Mosterdpot” genoemd, omdat de vorm van de toren op een mosterdpot lijkt.
De vieringstoren, de beiaardtoren of de Mosterdpot
Mosterd ok, maar waarom “Mosterdschijters”?
Vanaf 1792 viel Diest onder het bewind van de Fransen. De Fransen verdrongen het katholicisme, voerden de militaire dienstplicht in en schaften het Ancien Régime af. Als gevolg hiervan brak in 1798 de Boerenkrijg uit, een opstand van de bevolking tegen de Fransen. Het boerenleger bezette de stad vier dagen, maar de stad werd al snel omsingeld door de Fransen. De boeren kregen schrik (broekschijters) en ontsnapten via een noodbrug over de Demer. Zo kwamen de Diestenaars aan hun bijnaam “Mosterdschijters“.
Gildenbier exclusief voor GILDENLEDEN was?
In 1470 werd de rederijkamer van Diest, de Lelie, wettig erkend. Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtkunstenaars die zich vanaf de late middeleeuwen organiseerden in Gilden met een rederijkamer als “clubhuis”.
In de 19de eeuw werd Gildenbier enkel gedronken ter gelegenheid van het jaarlijkse Gildenbal. De vaten werden streng bewaakt en pas op de avond van het bal geopend. Op dit bal legden kandidaat-leden de vuurproef af. Om 12 uur stipt moesten ze staand op één been 1 liter Gildenbier drinken. Wie daarna nog overeind stond, ondanks de venijnige duwtjes van de andere leden, werd aanvaard als lid van de Gilde. Op het einde van het bal trok men de restanten Gildenbier op flessen, maar alleen de Gildenleden kregen deze flessen mee.
Het gebouw “de Lelie” was vanaf 1511 het vergaderlokaal van de oudste rederijkerskamer in Diest. De gilde was eigenaar van het gebouw tot het einde van de 18de eeuw. Bovenop het gebouw zie je ijzeren lelies staan als aandenken.