De stad van de Maaslandse renaissancegevels, de gebroeders Jan & Hubert Van Eyck, de schatkamer van de Sint-Catharinakerk, de oudste privé-apotheek van België, de Maaseiker Knapkoek, de Jan Van Eyck Tripel, het Knapkoekfeest, het wijndomein Aldeneyck, de wilde Konikpaarden en de Galloway runderen.
VISIT MAASEIK
(1) plan je bezoek
Neem eerst een kijkje op de website van Toerisme Maaseik.
(2) start je bezoek aan het toeristisch onthaalcentrum
– Locatie: Markt 1, Maaseik
– Openingsuren
– Contact: (+32) 089 819 290 of toerisme.maaseik@maaseik.be
(3) extra praktische info
– De toeristische gids (2019) van Maaseik
(4) Jaarlijkse evenementen in maaseik
MIJN FAVORIETE PLEKJES
1 – Le Bouchon
Bouchons vind je voornamelijk in Frankrijk, maar er is ook één gevestigd in Maaseik. Bouchons ontstonden in de streek van Lyon, in de tijd van postkoetsen en paarden. Langs de hoofdwegen waren herbergen gevestigd. Vermoeide reizigers konden er de honger stillen, de dorst lessen en overnachten. Ondertussen zorgde de herbergier voor de paarden. De paarden werden – na een regenachtige dag – drooggewreven met een “bouchon” (een handvol stro). Vaak hing er aan de voordeur van de herbergen een bouchon om reizigers te verzeker dat er goed voor de paarden werd gezorgd. Zo kregen herbergen na verloop van tijd de naam “bouchon”. Vandaag is een bouchon een klein restaurant met een traditionele Franse keuken.
Le Bouchon was voor mij een aangename verassing. Het eten is verfijnd, de bediening is gastvrij, het terras is gezellig en de wijntjes (o.a. uit de Rhônevallei) zijn top!
© Le Bouchon
Waar? Bosstraat 3
RESERVEREN
2 – TARBH
Tarbh is een steakhouse met een zeer uitgebreid aanbod van rundvlees. Wekelijks worden de runderrassen geselecteerd en gekozen op basis van de beste kwaliteit. Tarbh werkt hiervoor samen met de beste slagers van Europa. Pas op, in Tarbh is er slechts één bakwijze mogelijk: saignant. Waarom saignant? Omdat dit volgens de zaakvoerder de beste bakwijze is voor de eiwitten en de textuur van het vlees. Voor zwangere vrouwen of personen met darmklachten wordt wél een uitzondering gemaakt.
© Tarbh
Wat? Meat lovers paradise
Waar? Eikerstraat 8
RESERVEREN
3 – Tapas Enzo
Gemarineerde artisjokharten, vitello tonato, bruschetta met rillette van eend, spaghetti vongole, kipsaté met pindasaus, huisgemaakte falafel met yoghurtdip, enz. Komt het water je ook al in de mond? Voor wie houdt van foodsharing en tapas is dit een perfecte adresje.
© Tapas & Zo
Wat? Carpaccio van rode biet met geitenkaas, walnoten en appel brunoise
Waar? Markt 16
RESERVEREN
4 – BEAU
Beau heeft een ruim assortiment lederen tassen, kleding, schoenen en accessoires. Om de twee (!) weken – jawel – zijn er nieuwe collecties. Mocht Beau om m’n hoek liggen, zou ik er regelmatig passeren voor de nieuwste musthaves.
© Beau
Waar? Bosstraat 50
5 – Joëlle
Een trendy damesboetiek met toffe merken.
© Joëlle
Waar? Bosstraat 38
6 – Nutchel
“Droom jij er ook wel eens van? Om even het drukke dagelijkse leven achter je te laten en de connectie met de natuur te hervinden?” Ga glamoureus kamperen! De bedoeling is om even terug te gaan naar de basis en te genieten van de eenvoudige dingen in het leven, zonder echt te moeten compenseren op comfort. In het bos van het domein Het Warredal staan 29 cosy cabins (moderne vakantiehuisjes). Het is de ideale locatie om op avontuur te gaan met je partner, familie of vrienden.
© Nutchel
Waar? Ketelstraat 77
BOEKEN
© Nutchel
TO DO LIST
1 – Aperitiefwandeling
Iedere zondagvoormiddag kan je met een stadsgids het historische centrum van Maaseik verkennen. De wandeling start om 11u00 aan Toerisme Maaseik (Markt 46) en eindigt om 13u00 met een aperitief en een hapje uit de streek. De rondleiding kost €6 en je reserveert best vooraf via het nummer: +32 89 81 92 90.
Kaal, lui, lekker en hovaardig, de vier deugden van de Maaseikenaar
Kunstenaar Roland Rens
Waar? Bosstraat
2 – Het lokale bier en andere streekproducten
De Jan Van Eyck Tripel wordt sinds 2014 – in opdracht van de stad Maaseik – gebrouwen in Brouwerij De Graal te Brakel. Bij het brouwen werden 28 soorten Maaslandse bloemen, vruchten en kruiden gebruikt. Specerijen die de gebroeders Van Eyck ook op drieluik “Lam Gods” schilderden. In het bier zit bijvoorbeeld: rozenbottel, wijnstokblad, paardenbloem, engelwortel, vijg, jeneverbes, boterbloem, enz.
De knapkoek is een erkend Belgisch streekproduct, maar de bekendste is de Maaseikser knapkoek. De koek wordt volgens traditioneel recept gemaakt in de lokale bakkerijen. Hij is plat en rond, en wat hem typeert zijn de ruwe suikerkorrels op het bovenvlak. De knapkoek werd gecreëerd toen Maaseik een haven was. Het was een soort “scheepsbeschuit”. Schippers kochten de lekkernij, omdat de koek lang bewaard kan worden en niet snel uitdroogt.
Je kan de knapkoek verkrijgen bij Bakker Baeten.
Waar? Kolonel Aertsplein 10
Andere streekproducten in Maaseik zijn: chocoladeproducten van chocoladeatelier Bonaparte, bosbessenlikeur Otterke, honinglikeur Eyckedröpke, Maaseiker Borrel (graanjenever), Maaslands Kruidenzout en Maaseyker Kaas.
3 – Wandeling langs de Maas (BE-NL)
Als je op de Markt met je neus voor het standbeeld van de gebroeders Van Eyck staat en je loopt westwaarts (naar links), wandel je letterlijk de stad – en België – uit. Nog geen 750 meter verder sta je oog in oog met een prachtig stukje natuur, maar ook met de grens België-Nederland. De landsdelen worden gescheiden door de Maas. Steek de brug over en bezoek onze Noorderburen of blijf lekker langs de Belgische landsgrens kuieren.
Waar? Maaseikerweg
Als je geluk hebt, kan je aan de grens wilde Konikpaarden spotten. Het konikpaard is eerder een pony dan een paard. Het dankt zijn vreemde naam aan het Poolse woord “konik”, dat “paardje” betekent. Konikpaarden komen dus oorspronkelijk uit Polen, maar worden in België en Nederland gebruikt als wilde grazers in grote natuurgebieden. Aangezien de paarden in groep leven, houden ze er zonder problemen de vegetatie kort. Bovendien zijn ze sterker dan gedomesticeerde paarden en kunnen ze strenge winters aan.
Links op de foto zie je (in ’t mini) een kudde wilde Konikpaarden. Rechts twee koeien.
© Natuurpunt
4 – Het natuurgebied Bergerven
Het natuurgebied Bergerven strekt zich uit over het grondgebied van Maaseik en Dilsen-Stokkem. Door grindontginning ontstonden er verschillende waterplassen. Bergerven is een ideale biotoop voor amfibieën en vogels. Vanuit een vogelkijkhut kan je verschillende vogels spotten: steltlopers, grondeleenden, duikeenden, zwaluwen, visarenden, enz. Het natuurgebied wordt begraasd door wilde Galloway runderen en Konikpaarden.
© Visit Limburg
Galloway rund
© Trover
Een wandelfolder met kaart, 8 wandelroutes en extra info over het natuurgebied is voor €1 verkrijgbaar bij Toerisme Maaseik. Honden zijn welkom in het gebied, maar steeds kort aangelijnd.
5 – Het wijndomein Aldeneyck
In het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik, vlakbij de stad Maaseik ligt een wijngaard van 10 hectaren groot. De wijnbouwers – Karel & Tine – verbouwen er met veel passie Pinot-wijnen. In 2002 werden de eerste wijnstokken van de Pinot Blanc-druif aangelegd. Later volgde een gestage uitbreiding van de wijngaard met de edele Pinot Gris en de delicate Pinot Noir-wijndruiven. De verschillende Pinots kregen reeds verschillende onderscheidingen.
© Ambassadeurs
BEZOEKEN
WIST JE DAT?
De gebroeders Van Eyck in Maaseik geboren zijn? Of was het nu Arendonk?
De gebroeders Van Eyck worden gezien als de belangrijkste schilders van de Vlaamse Primitieven. Samen schilderden ze het bekendste schilderij van België: “De aanbidding van het Lam Gods”. Maar vanwaar zijn ze afkomstig? Of waar zijn ze geboren? Deze open vraag is al vele jaren een twistappel tussen de Antwerpse gemeente Arendonk en de stad Maaseik.
Het standbeeld van Jan & Hubert Van Eyck werd in 1864 ingehuldigd door koning Leopold I.
Waar? In het midden van de Markt
Algemeen wordt aangenomen dat Maaseik de geboortestad is van de gebroeders Van Eyck. De familienaam “Van Eyck” zou verwijzen naar de Belgische stad. Enkele geschriften uit de 16de eeuw, een eeuw na hun overlijden, bevestigen deze veronderstelling. Maar in Arendonk denken ze daar anders over. De gemeente beschikt over officiële aktes uit de 15de eeuw dat bewijst dat de broers afkomstig zijn uit Arendonk. Je hoort het al donderen in Keulen, want er is nog een derde speler in het spel. Ook de Duitste stad Keulen is ervan overtuigd de geboortestad te zijn van Jan & Hubert Van Eyck. Als twee honden vechten om een been, …
De Sint-Catharinakerk een kerkschat bewaard?
De huidige Sint-Catharinakerk is een neoclassicistische basilicale kerk uit de 19de eeuw. Het herbergt een belangrijke kerkschat: de Codex Eyckensis. De Codex stamt uit de 8ste eeuw en is het oudste boek dat in België bewaard wordt.
In parochiekerk hangt ook een geschilderd replica van “De aanbidding van het Lam Gods“. Het werk wordt beschouwd als een gezamenlijk werk, want Hubert Van Eyck startte met het schilderij en Jan Van Eyck maakte het af in 1432. Jan voltooide het werk omdat Hubert reeds overleed in 1426.
© Uit in Vlaanderen
Bij het grote publiek is het Lam Gods vooral bekend geworden door de diefstal van twee panelen – de Rechtvaardige Rechters en de Grisaille van Johannes de Doper – in 1934. Het laatste werd terugbezorgd, maar het paneel van de Rechtvaardige Rechters is tot op heden nog steeds niet teruggevonden.
Het originele Lam Gods kan je bezichtigen in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Sinds 2012 word het drieluik gerestaureerd. De restauratie van de panelen gebeurt gefaseerd in het Museum van Schone Kunsten (MSK) in Gent. Tijdens de hele restauratiecampagne blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal en voor het publiek toegankelijk. In 2020 zal de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit plaatsvinden in het MSK. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard, waarvan zeker de helft zal afreizen naar Gent.
de oudste privé apotheek van belgië zich in maaseik bevindt?
In 1704 opende Engelbert Lanckbein op de Markt van Maaseik de oudste private apotheek van België. Gedurende 250 jaar hebben hier zes generaties apothekers gewerkt.De bekendste is Thomas Botti, hij was de eerste apotheker die verplicht werd de vergiften achter slot en grendel te bewaren.
Bij het betreden van de apotheek word je ondergedompeld in de geschiedenis van de artsenij en drogisterij. Het interieur is volledig intact bewaard gebleven en ademt de sfeer uit van lang vervlogen tijden, toen het beroep van apotheker nog een ambacht was.
Waar? Markt 46
…